Nieuwe Kerk Delft

De Nieuwe Kerk in Delft is bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Hieronder bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis. De kerk heeft na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland en heeft één van de drie grootste monumentale Bätz-orgel. De kerk is onder begeleiding van Van Hoogevest Architecten inmiddels gerestaureerd. Er zijn tevens plannen gemaakt voor een ondergrondse uitbreiding. Voor zowel de kerkzaal als de uitbreiding hebben wij akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de muzikale akoestiek en spraakverstaanbaarheid.

Opdrachtgever: Protestantse Gemeente Delft

Sint-Janskathedraal Den Bosch

De Sint-Janskathedraal heeft een rijke geschiedenis en is gebouwd tussen 1220 en 1530 en daarna doorlopend gerestaureerd. Het betreft één van de bekendste religieuze monumenten en staat op de lijst van UNESCO. Een imposant gebouw met een even imposante akoestiek. In de kathedraal staat een orgel met een kas van 20 meter hoog die geldt als een 'kunstwerk van koninklijke allure en gerekend wordt tot de mooiste orgelfronten ter wereld'. Natuurlijk moet de akoestiek voor zo'n instrument behouden blijven en moet er een spraakverstaanbaarheid komen die voldoet aan de huidige stand der techniek. Dit is zorgvuldig onderzocht en mogelijk gebleken.

Opdrachtgever: Kerkbestuur Parochie Heilige Johannes

Laurenskerk Rotterdam

De Grote- of Sint-Laurenskerk in Rotterdam is voorzien van 5 orgels. Ondanks zware beschadigingen door bombardementen in WOII, is dit het enige historische gebouw dat in het centrum is overgebleven. De kerk wordt gebruikt voor een gevarieerd podium van orgelconcerten, klassieke muziek, beurzen, congressen en shows. Het akoestisch onderzoek richt zich vooral op het brede gebruik van de kerk door de 3 gemeenten, die elk een ander gebruik van de kerk kennen. Hiervoor is een geluidinstallatie ontworpen, die met presets eenvoudig in verschillende standen kan worden geschakeld. Voor de grote evenementen wordt per evenement een PA-installatie ingehuurd.

Opdrachtgever: De Hervormde gemeente

Kaiserdom Frankfurt (D)

Een gotische kerk in het centrum van de Duitse stad Frankfurt am Main. Deze hallenkerk heeft een nagalmtijd die zeer lang is in sommige frequenties (tot 11 seconden!), waardoor spraak bijna niet te verstaan is. Met respect voor muziek is de nagalmtijd iets teruggebracht, zijn hinderlijke reflecties verminderd en is door toepassing van een exact uitgerekend audiosysteem de hoogst haalbare spraakverstaanbaarheid gerealiseerd.

Opdrachtgever: Hochbauamt Frankfurt am Main

Schlosskirche Wittenberg (D)

Bekend omdat Maarten Luther in het jaar 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de kerk spijkerde. Dit protest was het begin van het protestantisme, wat zich in de jaren daarna uitbouwde. Vanwege alle bijeenkomsten en events die plaatsvinden zijn de Schlosskirche en de gebouwen daar omheen gerenoveerd. Tijdens de renovatie hebben wij het akoestisch onderzoek uitgevoerd, wat heeft geleid tot een uitstekende muziekkwaliteit en spraakverstaanbaarheid tijdens alle bijeenkomsten.

Opdrachtgever: Seis-Akustik

HHG Ouderkerk aan den IJssel

Dit nieuwe kerkgebouw is gebouwd voor de Hersteld Hervormde Gemeente. De akoestiek moest met name afgestemd worden op gemeentezang en orgelspel. Daarvoor is veel zaalvolume en vrije hoogte nodig. Vanwege ruimtelijke randvoorwaarden was er een beperkte bouwhoogte mogelijk. Een uitdaging voor de uitstraling en akoestiek van het gebouw. Na veel rekenwerk is het in samenwerking met Born architecten uiteindelijk gelukt een heel gewaardeerde akoestiek te realiseren.

Opdrachtgever: HHG Ouderkerk aan den IJssel e.o.

Oosterkerk Zoetermeer

De PKN heeft in de nieuwe wijk Oosterheem in Zoetermeer een multifunctioneel kerkgebouw gebouwd. Het gebouw is gesitueerd op een plein in een winkelgebied, waarbij het als vrijstaand sculptuur een eigen plek inneemt en tegelijkertijd in de omgeving past. De zaalakoestiek is ook multifunctioneel ontworpen, waarbij de bouwkundige akoestiek ruimte geeft aan (klassieke) muziek en de geluidinstallatie zorgdraagt voor een directe overdracht van spraak en versterkte muziek naar de toehoorders.

Opdrachtgever: C.v.K. Protestantse Kerk

Lebuinuskerk Deventer

Voor de Grote- of Lebuinuskerk in Deventer hebben we voor drie opdrachtgevers drie afzonderlijke onderdelen geadviseerd. Wij hebben gemeente Deventer advies gegeven voor de restauratie van het carillon en de plaatsing van de klokken. De firma Wolters adviseerden wij over een ambachtelijk atelier in de galmende toren (IJskelder). De Protestantse gemeente hebben geadviseerd over de (elektro-)akoestiek voor de grote kerkzaal, waarbij in samenwerking met Van Hoogevest Architecten de originele zaalakoestiek is verbeterd. De installatie is op maat ontwikkeld is een groot aantal verschillende gebruikersscenario’s.

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Opdrachtgever: Wolters
Opdrachtgever: Protestantse gemeente

GG Opheusden


In Opheusden is voor de Gereformeerde Gemeente een nieuw kerkgebouw gebouwd naar ontwerp van architect Van Beijnum. In de ontwerp- en bouwfase hebben we intensieve akoestische begeleiding geboden. Akoestische highlights zijn het geluidabsorberend metselwerk en de microperforaties in de kansel. De luidsprekers zijn zodanig geprogrammeerd dat één luidspreker twee bundels uitstraalt om voor de begane grond en de galerij een optimale spraakverstaanbaarheid te realiseren. Kortom, in deze kerkzaal komt een aantal technische hoogstandjes samen.

Opdrachtgever: GG Opheusden

GG Nieuw-Beijerland

De Gereformeerde Gemeente te Nieuw-Beijerland heeft een nieuw kerkgebouw naar een ontwerp van RoosRos Architecten. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de architect stond vast dat de akoestiek in deze zaal voor het doel geschikt moest zijn. Dit betreft een combinatie van muzikale ruimte voor orgelspel en gemeentezang met een prettige nagalm en ruimtelijke beleving, gecombineerd met een heel goede spraakverstaanbaarheid. Vanaf de eerste schetsen tot de laatste details is het ontwerp en later de uitvoering bewaakt. Het doel is daardoor bereikt met een klinkend resultaat.

Opdrachtgever: GG Nieuw-Beijerland

Taborkerk Purmerend

De Taborkerk wordt gebruikt voor vieringen, concerten en evenementen. Het interieur van de zaal voldeed niet meer aan de multifunctionele eisen van deze tijd. Architect Steven van Kooten heeft een ontwerp gemaakt dat voorziet in aspecten als eenvoud, licht en ruimte conform de traditie van protestantse kerkgebouwen. Zowel aan de akoestiek als aan de geluidinstallatie zijn vooraf hoge eisen gesteld. Men wilde een multifunctionele zaal met een optimale spraakverstaanbaarheid. De akoestiek noch de techniek mag de rustige, sacrale ruimte aantasten.

Opdrachtgever: vankootenarchitectuur