Bij geluid en akoestiek gaat het altijd om de beleving van mensen. Hoe ervaart een persoon het geluid dat via de omgeving in zijn of haar oren komt. Wij luisteren in ons werk naar geluiden in de omgeving, gebouwen, studio’s en zalen. Daarna wordt er gemeten, gerekend en geadviseerd om te komen tot de vereiste of gewenste situatie. Dit wordt vaak met rapport vol getallen en figuren onderbouwd.

Vanuit onze kennis en ervaring vertrouwen wij er dan op dat ons advies uiteindelijk leidt tot akoestiek die invulling geeft aan de verwachtingen. Maar waren die verwachtingen wel optimaal en passend bij de ruimte en het beoogde gebruik? Had iedereen dezelfde verwachtingen bij het zien van getallen? Was het achteraf misschien anders bedoeld of had het mooier kunnen zijn? Hoe fijn was het geweest als we vooraf samen naar het effect van potentiële maatregelen en keuzes hadden kunnen luisteren? Dat kan nu!

Het Acoustic Experience Lab maakt het mogelijk om de vereiste of gewenste situatie te beluisteren voordat deze bestaat. Dit gebeurt in een virtuele omgeving met 3D ‘immersive sound’. Hierbij kan bijvoorbeeld een toekomstige stedenbouwkundige situatie, het effect van akoestische voorzieningen in een bedrijfshal, een nieuw te bouwen concertzaal of het effect van een grote restauratie of herinrichting van een kerk voor uitvoering worden beleefd.

De toekomstige situatie kan vooraf beluisterd en vergeleken worden met de bestaande situatie. Ook kan in het experience lab met behulp van de aanwezige actieve virtuele akoestiek op gehoor bepaald worden welk uitgangspunt voor een nieuwe situatie of ruimte het beste past. Zo maken we het mogelijk dat u met ons niet alleen voor de ogen en het verstand maar ook voor de oren en het gevoel kunt ontwerpen.

Wat is het?

Het Experience lab is een ruimte waar meet- en rekenresultaten in een virtuele akoestische omgeving kunnen worden beluisterd. Zo kunt u het effect van ons advies vooraf beleven.

Voor wie?

Voor iedereen die een keuze moet maken over toekomstige situaties waar de kwaliteit en beleving van geluid en akoestiek een rol speelt. Bijvoorbeeld architecten, interieurarchitecten, stichtingen, bouwadviesbureaus, zaaleigenaren, kerkbeheerders, facilitair management, orgelbouwers- en adviseurs, installateurs, rijksoverheden, leveranciers, gemeentelijke overheden, projectontwikkelaars.

Waarom?

Omdat het verschil tussen een goede akoestiek en een fantastische akoestiek niet door euro’s, getallen of modellen wordt bepaald, maar door oren en horen. De akoestische beleving ondersteunt het maken van keuzes in het ontwerpproces. Hierbij worden innovatieve en hoogwaardige technieken ingezet om de afstemming van geluid en akoestiek met techniek en praktische oplossingen juist eenvoudiger te maken.

Totstandkoming van het Acoustic Experience Lab

Ingenii Bouwinnovatie en Het GeluidBuro, beiden onderdeel van de Nieman Groep, hebben samen met hoofdaannemer Geluid en Interieur B.V. het lab ontwikkeld. Vanaf april 2021 kunnen we de akoestiek laten beleven in deze ruimte!

Bekijk het Acoustic Experience Lab

Wilt u ook uw akoestiek vooraf gaan beleven? Neemt u dan contact op met:

Jan Bril (senior adviseur) of Kimberley Miltenburg (office manager), telefoon 088-6818820 en e-mail experience@geluidburo.nl.

Acoustic Experience lab