Wist u dat u met een gemiddelde nies ongeveer 95 decibel produceert? U doet daarmee niet onder voor het geluidniveau in een discotheek. De luchtsnelheid loopt op tot circa 150 km per uur en met een overweldigend geluid sproeit u vocht, speeksel en bacteriën diep uit de longen en de neus naar buiten. Dat lucht op! Een nies is een persoonlijk ding. Iedereen niest anders. Sommigen ongegeneerd luid, anderen overdreven ingehouden. Het geluid van een nies zegt iets over iemands karakter. De nies verraadt wat de mond verzwijgt, zei mijn opa altijd. Het geeft in ieder geval aan hoe je de omgeving attendeert op je aanwezigheid. In een restaurant zal een goede nies iedereen doen opkijken. Eerst om te zien wie u bent en daarna om kijken waar u het laat.

In deze bange dagen van Mexicaanse-Griep en economische crisis – ik kan beide termen niet meer horen en zal ze vanaf nu aanduiden met “de M” en “de Dip” – heeft de nies letterlijk en figuurlijk nog meer lading gekregen. Iedere nies, hard of zacht, is een potentieel gevaar. Wetenschappers en overheidscampagnes laten ons bij de eerste neuskriebel grijpen naar zakdoek, mouw of mondkap. Omstanders staren u aan als ware u melaats. Er is grote angst dat we straks allemaal tegelijk de M krijgen en hoe moet het dan verder? We worden ziek of werkeloos en het onheil dat zich over ons land en de rest van de wereld uitrolt is niet te overzien. Had ik de klimaatcrisis al genoemd?

Nu gebleken is dat de M, vooralsnog, niet veel erger is dan de eerste de beste griep, stel ik voor dat we maar gewoon door de zure appel heen bijten. We krijgen allemaal tegelijk de M. En wel zo snel mogelijk. Nederland gaat een paar weekjes dicht en daarna zijn we weer fit en sterk om de Dip aan te pakken. En waar kunnen we beter ziek worden dan in horecagelegenheden? Betere besmettingshaarden zijn er niet. Bacteriën worden niet meer door de rook gedood en goede ventilatie hadden we toch al niet. Iedereen massaal uitgaan is het devies. En hoest mekaar maar eens lekker in het gezicht! Na deze kortstondige opleving in de omzetcijfers van de horeca, kan ook deze sector best een paar weken zonder klanten en personeel en kunt u fijn thuis even uw eigen hoestdisco houden. Nu maar hopen op een broeierige nazomer…

Elk kwartaal schrijft akoestisch adviseur
Lennard Duijvestijn een column voor
het horeca vakblad HorecaVizier
(gepubliceerd in oktober 2009)

zondag, oktober 4, 2009