Omdat wij dit jaar ons 10-jarig jubileum vieren zetten wij elke maand een collega in de spotlights. Deze maand vertelt akoestisch adviseur Cor Kooy over zijn liefde voor de dB en de magie van zijn werk.

Cor Kooy, adviseur Het GeluidBuro

8 van de 10 jaar dat Het GeluidBuro bestaat ben je werkzaam als akoestisch adviseur in het werkveld Industrie. In een onlangs geplaatste reactie op LinkedIn geef je aan dat je ‘met liefde voor de dB het verschil maakt voor dit mooie merk’.

Wat onderscheidt Het GeluidBuro voor jou van andere bureaus of organisaties waar je hebt gewerkt?

‘Het GeluidBuro geeft de medewerker veel vrijheid en biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Het wil zich onderscheiden van andere bureaus door een minder conventionele uitstraling. Dat was eerder (inde beginjaren) zeker het geval. Eigenzinnige adviseurs met veel kennis en ervaring die in overleggen en discussies hun mannetje stonden. Sjors en de rebellenclub werden we daarom wel eens genoemd.

 

Je bent expert in het akoestisch beoordelen van industriegeluid en ruimtelijke onderbouwingen. Je ervaring heb je opgedaan bij meerdere grotere organisaties. Een comfortabele seniorfunctie bij een groot bureau zou loopbaantechnisch best passen. Toch sta je nog regelmatig met je voeten in de modder of ergens op een dak met apparatuur om je nek om voor Het GeluidBuro akoestische onderzoeken te verrichten.

Hoe komt dat?

‘Dat is meer mijn aard. Ik hou van afwisseling en kan snel uitgekeken raken op veel van hetzelfde…
Dus als er zich projecten of klussen aandienen die net weer anders zijn dan ga ik daar graag naar toe. Als gevolg hiervan luidt mijn werkadagium ‘geluidadviseur, elke dag weer anders’… Daar heeft mijn werk bij Het GeluidBuro sterk aan bijgedragen. Ik heb bij een zuster van een klooster onder het bed gezocht naar een pieptoon waar ze niet van kon slapen, heb bij Trespa en AKZONobel dagen op de daken rondgesjouwd om industriële installaties te meten en door te rekenen en klapbanden bij de KwikFit gemeten naar aanleiding van een aansprakelijkheidskwestie met betrekking tot gehoorverlies van een medewerker, om de volgende dag bij de Raad van State een klant bij te staan als deskundige om de juridische interpretatiestrijd van ‘de goede ruimtelijke ordening’ uit te melken. Zelfs als alle hoeken zijn verkend is er altijd een baas boven baas die nog een originele invalshoek weet te bedenken. Die enorme diversiteit houdt het werk inspirerend. De improvisatie (schakelen) als je op een dak komt en er ineens nog 15 geluidbronnen staan…

Ik zeg altijd tegen collega’s: geluid is niet zwart of wit. Het getal uit een rekenmodel is ook maar een getal, daar zit heel veel achter. Maar soms zit er verdomd weinig achter en is alles gebaseerd op aannames… Houdt dat voor ogen. Wees geen slaaf van de software, weet waar je mee bezig bent en wat een getal impliceert.

 

Die ‘liefde voor de dB’ Is dat een typerend statement voor mensen van Het GeluidBuro?

Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Och liefde voor de dB is een uitspraak die ik bij mijn sollicitatie bij het GeluidBuro heb gebruikt. Het is zoiets als zeggen dat je anticipeert tijdens het autorijden bij een sollicitatiegesprek met een koeriersbedrijf… een sublieme binnenkomer voor de aanstaande collega’s die ook passie voor het vak hebben.
Maar de liefde voor de dB is voor mij een breder begrip. Ik houd sowieso enorm van geluid(en). Weirde, rauwe en donkere geluiden maar ook ambiënt en esotherische verstilde klanken. Geluid is dynamiek, zowel in muziek als in de leefomgeving. We hebben het nodig als mens. En ik in het bijzonder.  Maar ook als in: hoe saai is het als geluidadviseur ergens te verschijnen meteen geluidmeter in de hand terwijl er nauwelijks iets is te meten…

Het mooiste geluid was de stilte die ik jaren geleden ervoer in het grote stadspark in Kassel, daar was de hectiek van de stad ineens totaal verdwenen. Het meest indrukwekkende geluid vind ik dat van een Chinook helikopter, ik koppel de zware, donkere sound ervan direct aan ritme en muziek. Tenslotte het geluid van een orkestje in een kerkje in Saillans in Frankrijk. Met de aanwezige galm het eenzame geluid van een klarinet waarnemen, prachtig!’

 

Is er een project waar je het meest trots op bent als je terugkijkt naar de afgelopen jaren?

‘Ik ben niet speciaal trots op 1 project. Ik geniet van de diversiteit van het werk en resultaten die de klant tevreden stemmen. Als soms zelfs ook de klant verrast is over het eindresultaat, ontlokt dat wel een glimlach en het gevoel van gepaste trots. Een mooi voorbeeld was wel dat enkele medewerkers van het bedrijf Trespa uit Weert, nadat ze ons meerdere dagen hadden begeleid bij het uitvoeren van geluidmetingen, na een volledige actualisatie van het akoestisch rekenmodel, bij de presentatie van de fabriek in 3D via Geomilieu, hun bedrijf herkenden. Eerder, voordat het GeluidBuro de huisadviseur was, was geluid een abstract fenomeen dat vooral achter een bureau door dure ingenieurs werd uitgewerkt.

Een ander mooi voorbeeld is een situatie geweest waarbij de provincie Noord-Holland en milieudienst Amsterdam bleven volharden dat voor een bedrijf 42 dBA de maximale ruimte was volgens het zonebeheermodel op een bepaalde locatie. Na doorvragen waar die aanname op was gebaseerd, en inzage te krijgen in het zonemodel, bleek er 2 dB meer voor het bedrijf vergunbaar te zijn, 44 dBA dus… Dat scheelde het bedrijf al snel een ton aan geluidreducerende voorzieningen.

Ook het bedrijf AkzoNobel in Wapenveld is volledig in kaart gebracht, naar aanleiding van klachten in de omgeving en handhavingsbesluiten van de omgevingsdienst. Al snel bleek dat in het akoestisch onderzoek van een ander bureau de geluidsituatie hopeloos was onderschat. Maar omdat daar wel de (niet realistische) geluidnormen uit de vergunning op waren gebaseerd was er een acuut probleem voor het bedrijf.’ Met een scala aan geluidreducerende voorzieningen minder geluid naar de omgeving (en dus minder hinder) maar ook een realistische vergunning waarmee het bedrijf iets ruimer in haar jas kwam te zitten.

 

In de afgelopen 8 jaar heb je Het GeluidBuro zien groeien en ontwikkelen.

Wat is jouw visie over deze ontwikkelingen? Met welke visie wil je de volgende 8 jaar ingaan?

‘Het GeluidBuro moet wat mij betreft een serieus merk blijven dat staat voor kennis, ervaring en eigenheid binnen de mogelijkheden van de Nederlandse wetgeving. Met eigenheid bedoel ik durf, staan voor je mening, snel kunnen schakelen en een goede en originele gesprekspartner zijn. We moeten oppassen gezapig te worden omdat er morgen weer een dag is…

Ik zeg wel eens, ambtenaar kunnen we altijd nog worden, nix ten nadele van, maar de dynamiek van een ehhh omgevingsdienst, is nu eenmaal anders dan van een adviesbureau… dat kan ik zeggen omdat ook behoorlijk wat  jaren bij gemeente, provincie en omgevingsdienst heb gewerkt…

Kortom: de magie van werk dat elke dag weer anders is in combinatie met de liefde voor de dB zorgt voor een dynamiek waar ik blij van word!