We werken met z’n allen alweer een paar weken vanuit huis. En het ziet er naar uit dat dit de komende weken nog zo blijft. Net als iedereen maken we veel gebruik van videobellen. Met collega’s onder elkaar en met opdrachtgevers. Hoewel we natuurlijk de voorkeur geven aan echt contact, is videobellen nu een uitstekende mogelijkheid om ‘gewoon’ te kunnen doorwerken. Platforms als Zoom, Teams en Hangouts maken het gelukkig mogelijk om elkaar te blijven zien en spreken, documenten te delen en efficiënt met elkaar te kunnen overleggen. De kwaliteit van de communicatie laat echter vaak wat te wensen over. Zeker met betrekking tot het geluid.
Herken je dit? Na een of meerdere zoom-sessies voel je je zo gaar als boter. Misschien heb je zelfs hoofdpijn. Het kan zijn dat je je (te) veel hebt moeten inspannen om de spreker goed te verstaan en te begrijpen. Dat vreet energie! De spraakverstaanbaarheid kan slecht zijn omdat het omgevingsgeluid concurreert met de stem van de spreker. Daarnaast kan galm in de ruimte van de spreker ervoor zorgen dat de woorden van de spreker aan elkaar smelten tot één woordenbrij.
Wij zouden Het GeluidBuro niet zijn als we niet een paar eenvoudige en slimme tips hebben om het geluid, ook tijdens het videobellen, zo optimaal mogelijk te maken!
Een geschikte ruimte
Denk goed na over de ruimte die je kiest voor je video-overleg. Als het kan kies dan een ruimte voor jezelf. Stoorzenders als parkieten, honden, katten, andere huisdieren of huisgenoten wil je niet tijdens je online-overleg. Straatgeluiden of klussende buren kun je nu ook niet gebruiken. Kies daarom de rustige kant van het huis en sluit ramen en deuren.
Het kleinste kamertje voor jezelf
Het toilet of je badkamer kunnen op slot, maar zijn voor de spraakverstaanbaarheid een slechte keus. Betegelde of gestucte wanden, plafonds en vloeren reflecteren geluiden. Hierdoor is de nagalmtijd in zo’n ruimte extra lang en wordt je onverstaanbaar voor de ander(en)! Je boodschap kun je dan wel ‘door de spreekwoordelijke plee spoelen’. Op zoek dus naar een ruimte waar geluiden meer geabsorbeerd worden in plaats van gereflecteerd.
Klap eens in je handen
Heb je een ruimte gevonden waarvan je denkt dat die geschikt is, klap dan eens in je handen. En luister goed!
Dooft dit geluid direct na de klap uit? Of galmt het nog even na? Als dit laatste het geval is, dan is je ruimte nog niet optimaal.
Een paar eenvoudige aanpassingen die je dan helpen naar meer geluidabsorptie
- Hang een gordijn op (en schuif daarachter alle rommel achter die je collega’s niet hoeven zien). Dikke, zware, sterk geplooide gordijnen zijn effectief door meer absorberend oppervlak.
- Leg een vloerkleed neer Stoffering in een ruimte is bevorderlijk voor de akoestiek. Let op: de helft van de ruimteoppervlakken moet bekleed worden om de situatie met 2x te verbeteren. Bij voorkeur kies je dus een zo klein mogelijke ruimte en een zo groot en dik mogelijk kleed/gordijn.
- Sleep oude matrassen een bergruimte in. Zo maak je een stoei- en uitleefplek voor de kinderen én tegelijkertijd een optimaal geluidabsorberende ruimte voor online overleggen. Win-win voor het hele gezin!
- Ga op zolder of in de garage zitten! Ben je zoals zoveel anderen momenteel ook aan het klussen? En ben je toevallig het dak aan het isoleren? Wacht dan nog even met de afwerkingsplaten. Laat die isolatiedekens van minerale wol vooral in het zicht in de ruimte. Een betere geluidabsorptie is er niet. Ga dan dus vooral op je onafgewerkte zolder zitten videobellen!
Luister naar het verschil
Ter verduidelijking van het bovenstaande hebben we een geluidfragment opgenomen. Neem even de tijd en luister naar het verschil tussen een minder geschikte en een meer geschikte ruimte om te videobellen. De eerste ruimte is bekleed met harde materialen en er staan een bed en stoel die een beetje geluidabsorberend zijn. De tweede ruimte is nagenoeg even groot maar voorzien van meer absorptiematerialen. Luister naar het verschil!
Tot slot hebben we nog een paar technische tips voor je:
- Kies een handige plek Videobellen in een ruimte tussen twee ‘harde’ wandoppervlakken zoals stuuc, beton, steen, glas en staal werkt niet handig. De geluiden kaatsen dan heen en weer en dat geeft hinderlijke geluideffecten. Ga voor of achter het gordijn zitten of voor die boekenkast.
- Gebruik een headset Bij gebruik van de luidsprekers en microfoon in je laptop vangt de microfoon tegelijkertijd het geluid van de luidsprekers op. Dat zorgt voor vervelende bijgeluiden en echo. Doe je oortjes in of zet een koptelefoon met microfoon op.
- Leg een kussen op je bureau Heb je geen headset dan wordt de spraakverstaanbaarheid met behulp van een microfoon op afstand (in de computer, op het beeldscherm) beïnvloed door het harde oppervlak van je bureau. Hoe hoger de microfoon, hoe groter de reflecties dan zijn. Dit los je eenvoudig op door een kussen of kleedje op je bureau te leggen.
- Beperk typen tijdens het spreken Het geluid van tikken op toetsenborden, het schuiven van muizen komt tijdens videobellen hard binnen aan de andere kant. Wil je aantekeningen maken en veel tikken en klikken, doe dan je microfoon uit.
- Mute! Ben je niet aan het woord? Mute (demp) dan je microfoon. Op die manier werkt het achtergrondgeluid uit jouw kamer niet verstorend voor de rest van de groep. Geef je een presentatie, mute dan de microfoons van de leden van de groep tijdens jouw presentatie. Dat kan met 1 druk op deze knop:
Tot zover onze tips. We hopen dat ze je helpen! De verwachting is dat we met zijn allen ook na het coronatijdperk blijven videobellen. Wij hopen dat deze nieuw verworven technieken nog meer zullen worden ingezet in het ‘nieuwe normaal’. Dat kan in sommige situaties een efficiënte oplossing zijn die veel tijd- en CO2-uitstoot kan besparen!
Wil je je professioneel laten adviseren over een optimale akoestiek in ruimtes voor videobellen, een kantoor(tuin), leslokaal, gymzaal, concertzaal of atrium, neem dan contact op. Wij horen graag van je!