Warmtepomp/ Koelmachines veroorzaken overlast

 

Metingen

Zo waren we onlangs op een school in het westen van het land voor het onderzoeken en analyseren van overlast veroorzaakt door buiten opgestelde warmtepompen/ koelmachines. Omwonenden op 45 meter klaagden over laagfrequent en tonaal geluid. Met onderzoeksmetingen werd duidelijk dat het geluid van de installatie zeer tonaal van karakter was bij 315 Hz. In de avond en nachtperiode produceerde de installatie 6 respectievelijk 11 dB(A) meer geluid op de gevel dan wettelijk is toegestaan (Activiteitenbesluit Milieubeheer). Metingen op korte afstand van de installatie toonden bovendien aan, dat de installatie op één getalswaarde wel voldeed aan de specificaties, maar bij de betreffende toon ca 15 dB meer geluid uitstraalde dan was vermeld in dezelfde specificaties.

Geluidisolerende omkasting als alternatief voor foutje in de constructie
Nader detail-brononderzoek toonde aan dat deze toon veroorzaakt werd door o.a. constructiegeluidafstraling (trillingen). Deze werden veroorzaakt door een foutieve montage van ventilatoren, compressoren en de circulatiepomp, hetgeen zorgde voor een forse geluiduitstraling van de beplating en radiateur. Omdat dit probleem op korte termijn niet eenvoudig op te lossen was kozen we als alternatief voor een geluidisolerende omkasting om de installatie heen. Deze omkasting zou kunnen zorgen voor een achteruitgang van het verwarmingsvermogen. Om dit te beperken zijn de ventilatoren vervangen en is de omkasting overmaats gerealiseerd met voldoende m2 luchtopeningen in de aanzuig-en afblaasdempers.

 

installatiegeluid

 

Blije bewoners en tevreden geluidadviseurs
Na het uitvoeren van deze maatregelen en het uitvoeren van testmetingen was de overlast bij de bewoners op de gevel niet meer merkbaar. En deze voldeed aan het wettelijke kader. Altijd fijn als er in goed overleg en met praktische handvatten oplossingen kunnen worden gemaakt

Lopend onderzoek
Parallel aan dit onderzoek is een onderzoek uitgevoerd naar aanhoudende laagfrequent geluidklacht binnenin een woning op grotere afstand van deze installatie. Met schakelproeven, ondersteund door uitgebreide metingen en een interview met de gehinderde (zonder dat hij wist of de installatie aan stond) werd vastgesteld dat het niet de warmtepomp was die de hinder veroorzaakt. Wel zijn er duidelijke laagfrequente tonen te zien in onze rapportage die mogelijk de hinder verklaren. We zijn in afwachting of hier nader onderzoek uitgevoerd mag worden.

Training installatiegeluid in woningen
De jarenlange ervaring van onze geluidadviseur installatiegeluid, Huub Neuteboom, is omgezet in diverse trainingen. Zo ook de training Installatiegeluid in woningen. Bent u werkzaam in de installatietechniek in woningen en bent u op zoek naar een praktische training vol info en handvatten? Op woensdag 2 november geeft Huub deze training in ons Acoustic Experience Lab in Harderwijk! Er zijn nog enkele plekken vrij! Alle info en direct aanmelden kan hier

Wilt u meer informatie over onze diensten? Neem dan gerust contact op!

Kijk hier voor onze referentieprojecten