Neem, juist nu, akoestische maatregelen mee in het ‘Corona-proof’- inrichten van werkruimten.
Een artikel van Judith Veen – Heart2Hear en Philo Heijnen – Het GeluidBuro
De eerste stappen in het versoepelen van de maatregelen in het kader van het Coronavirus zijn gezet. Desondanks zal thuiswerken nodig blijven en het werken op kantoor niet meer hetzelfde zijn als voor de komst van het virus. De kantoortuin-stress die begin dit jaar terecht veel aandacht kreeg, is misschien verleden tijd. Hoera! Of toch niet?
In dit artikel zetten Judith Veen en Philo Heijnen uiteen waarom juist nú akoestische optimalisatie van werkruimten van nóg groter belang is. Philo Heijnen zit ruim 10 jaar in het akoestisch-vak en kent als geen ander het effect van geluid in een gebouw of ruimte. Als adviseur werkt ze met veel plezier aan maatwerk, met de wensen en eisen van de klant als uitgangspunt. Judith Veen heeft ruim 15 jaar ervaring als leidinggevende in welzijn en gezondheidszorg en heeft extra oog voor het Human Capital in de organisatie. Als slechthorende ondervindt ze dagelijks het belang van goede akoestiek en wil ze een bijdrage leveren aan het bevorderen van een inclusieve werkomgeving.
Het idee is dat we slechts nog op kantoor komen als dat meerwaarde heeft. Maar wanneer spreken we over meerwaarde? Hoe vaak is dat? En met hoeveel mensen? Dit zal voor elke branche en organisatie anders zijn. Er wordt hard gewerkt aan concrete aanpassingen om kantoren weer te openen en met elkaar samen te werken met als belangrijkste fysieke richtlijn: het behoud van 1,5 m afstand. Naast de preventieschermen zien we creatieve oplossingen zoals routing, hernieuwde indelingen van werkruimten en een app om een bureau te reserveren.
Wat niet verandert is de beleving van het geluid door mensen. Men zit straks niet meer zo dicht op elkaar en men wordt dus minder snel gestoord door het geluid van een toetsenbord, (telefonische) gesprekken en persoonlijke geluiden van anderen. Zo lijkt de eerste gedachtegang te zijn: minder storende achtergrondgeluiden en met de nieuwe inrichting een verbetering voor de concentratie. Maar omdat we bureautaken voornamelijk vanuit huis blijven doen en juist voor (intensief) overleg met collega’s naar kantoor komen zal de communicatie, onderling overleg, vaker plaatsvinden.
Er zal wellicht óm een preventiescherm heen worden gecommuniceerd en een afstand van minimaal 1,5 meter worden aangehouden. Bij een grotere bijeenkomst zelfs nog meer. Afhankelijk van het aantal mensen en het doel van de bijeenkomst betekent dit dan juist méér geluid. Waar je eerder tijdens een overleg even je collega aanstootte, om te vragen wat er werd gezegd, is dat nu verleden tijd door deze afspraken omtrent social distancing. Even dichter bij iemand gaan staan, omdat je degene niet goed kunt verstaan is dan niet wenselijk?
Voor ons is het helder: bij overleg op grotere afstand is de spraakoverdracht in ruimtes nóg belangijker dan dat hij al was. Akoestische maatregelen om hinderlijke galm en reflecties te voorkomen en nuttige reflecties te realiseren zijn nu nóg belangrijker. Zeker voor slechthorende collega’s (1 op 9). Deze groep is groeiende, omdat we vanaf gemiddeld 45 jaar minder goed gaan horen “Wat zeg je” zal zonder de juiste akoestische aanpassingen, vaker voorbij komen. In reactie daarop gaan we harder praten. Dat is vermoeiend voor diegene en tevens voor de mensen eromheen. In open ruimten met individuele werkplekken én onderling overleg zal er nog meer geroezemoes ontstaan. En als omgevingsgeluid toeneemt zal de spraakverstaanbaarheid weer afnemen. Het spanningsveld tussen omgevingsgeluid (en daarmee akoestische privacy) en spraakverstaanbaarheid wordt nog uitdagender.
In de nieuw ingerichte maatschappij zal het daarom van nog groter belang zijn om meerdere taakgerichte werkomgevingen te creëren die akoestisch afgestemd zijn op specifieke gebruik. Denk hierbij aan: plekken voor overleg met meerdere personen, concentratiewerkplekken of belplekken etc.
Herken je dit? Of heb je vragen welke toepassingen jouw organisatie kunnen helpen? Neem contact op en wij luisteren graag!
Judith Veen
T 06 28087677
Philo Heijnen
T 06 41390572
Afbeelding: Gert Altman